james brown memorial trust campbelltown

south australia

replacing 16 outdated affordable housing units with 24 new single bedroom dwellings, has transformed the street appearance with the low impact building form and open layout 

Flightpath were commissioned as Architects for this project that replaced 16 outdated affordable housing units with 24 new single bedroom dwellings, car parking and site landscaping.

The project has transformed the street appearance, adopting a contextual approach reflective of neighbouring detached dwellings, residents desire for a low impact building form and strong visual connections to the street.

Community response, an understanding of locality and the nature of the occupants and a willing respect for the identified tree protections zones of the significant trees on the site resulted in a strongly articulated and spontaneous layout of the buildings on the site.

A strong visual connection through the site to the public reserve on the north-eastern side of the development further influenced the layout of dwellings and reinforced the openness desired by surrounding residents.

The standard layout has been tightly designed to accommodate efficient use of space to incorporate an accessible bathroom, double bedroom and combined kitchen living area.

In order for the massing of the development to remain consistent with that of the locality, groups of dwellings have been articulated by separating groups of four units connected with a lower roof form.

This philosophy provides five distinct building forms and a building scale and form that is considerate of the prevailing pattern of development in Campbelltown. Proposed streetscapes, mass, proportions, roof forms, front and side setbacks are also consistent with the locality.

The proposed building appearances further evolved through the consideration of environmentally sustainable design principles and a desire to complement the existing and future design character of the locality.

Residential style materials typical to the Campbelltown character have been selected. External walls have a double face brick plinth with painted shadow clad ply above. The cladding is express jointed and constructed on a reverse brick veneer wall in accordance with good environmentally sustainable design principles that maintain consistent internal temperatures through high thermal massing.

Roofing to the dwellings is colorbond custom orb with matching gutters, downpipes and roof trim. All rainwater is collected and stored in a 50,000 litre underground tank for reticulation to all units. All external timber has been selected on the basis of its appropriate sourcing and durability, finished in a hard-wearing paint finish including doors, windows, fascias and exposed verandah framing.

Boundary fencing along Wicks Avenue and Poplar Crescent is a combination of rendered masonry and durable vertical modwood slatted fencing to provide a composition of solid and a degree of screened transparency.

The landscape design reinforces the strong visual and pedestrian axis through the site and incorporates paving materials and native species for low water usage and maintenance.  Stormwater has been detained on site and re-used.

Engineering input was provided for the design of floors, stormwater harvesting and detention, roof structure.  Secon provided design guidance on photovoltaic cells and solar hot water services.

The project is an important demonstration of affordable housing based on an aesthetic founded in context, simplicity, repetition of components, sustainability and use of low cost materials, assembled in an innovative way. 

Looking to start a new project?